• 28 nov

    2017

    Judith

    De Algemene Verordening Gegevensbescherming? – geen paniek!

    Vanaf 25 mei 2018 zal de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing zijn in de Europese Unie. Met de AVG benadrukt de wetgever dat privacy van personen in het huidige digitale tijdperk een groot goed is. Daarom zijn er in de AVG regels opgenomen om die privacy te beschermen.

    Het niet-naleven van deze regels kan leiden tot hele hoge boetes. Wij worden nu al vaak benaderd door klanten die zich grote zorgen maken over de impact van deze nieuwe privacywetgeving en vooral het gevaar van die hoge boetes. Toch vinden wij dat er niet direct reden is tot paniek.

    Ondernemingen verwerken persoonsgegevens en moeten daarom de regels van de AVG naleven. Nog belangrijker is dat zij kunnen aantonen dat zij die regels naleven (accountability).

    Onderneming moeten dus aantoonbaar nadenken over zaken als:

    • welke persoonsgegevens zij verwerken;
    • voor welke doel zij die gegevens verwerken;
    • of zij die persoonsgegevens wel mogen verwerken;
    • de juistheid en bewaartermijnen van die gegevens;
    • het voorzien in informatie aan betrokkenen over de gegevensverwerking;
    • de beveiliging van persoonsgegevens.

    Het toezicht op de naleving van de AVG is in Nederland in handen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP zal met ingang van 25 mei 2018 vaker en strenger controleren of een gegevensverwerking aan de AVG voldoet. Maar het is niet zo dat zij bij elk ‘foutje’ bestraffend zal optreden en (direct) een torenhoge boete zal opleggen.

    De AP bekijkt wat er in de concrete situatie is gebeurd. Hoe beter een onderneming kan uitleggen wat er is gebeurd en op welke manier zij heeft geprobeerd de privacy van personen te beschermen, hoe beter de AP een redelijke beslissing kan nemen en hoe kleiner de kans op een (hoge) boete.

    Wij vinden dus dat er geen directe reden is voor paniek. Maar er is wel een reden om aan de slag te gaan met het onderwerp privacy binnen jouw onderneming. En omdat de AVG al vanaf 25 mei 2018 van toepassing is, is er ook een reden om daar niet te lang mee te wachten.

    Wil jij meer weten over hoe je jouw onderneming privacyproof kunt maken? Neem gerust contact met ons op via judith@doenlegal.nl of 06 29 03 06 15. Dan bekijken we samen wat we voor jouw onderneming kunnen DOEN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klanten die Doen