• 14 apr

  2020

  Huurverlichting nodig? We geven je 10 tips

  Veel bedrijven, zeker ondernemers in de Retail en Horeca, ervaren op dit moment weinig profijt van hun huurcontract. Zij voelen de huurbetalingsverplichting als een zware last, terwijl er nauwelijks omzet tegenover staat. Zij hebben dringend behoefte aan huurverlichting. Toch willen zij zodra de situatie ten goede keert, graag verder met hun exploitatie en het liefst ook vanuit het eigen vestigingspunt. 

  huurverlichting

  Hoe ga je als ondernemer met zo’n situatie om? Hoe kom je samen met je verhuurder tot een oplossing voor een (tijdelijk of blijvend) gebrek aan financiële middelen en hoe maak je een oplossing structureel? Wij geven je tien tips:

  Tip 1

  Neem contact op met je verhuurder. Laat hem weten wat er bij jouw onderneming aan de hand is. Word concreet over jouw huidige situatie en zeg wat je wel en niet kunt betalen en waarom huurverlichting een uitkomst voor je is. Ben volkomen transparant. Doe dit ook als je op dit moment niets kunt betalen.

  Tip 2

  Maak je vraag zo concreet mogelijk. Vraag de verhuurder wat je exact van hem wil in termen van huurverlichting. Hoeveel procent moet de huur verminderd worden om jou daadwerkelijk te helpen en voor hoe lang. Hoeveel weken/maanden uitstel van betaling heb je nodig? Waarom wijk je daarbij af van (of sluit je juist aan bij) het steunakkoord voor de retailsector van 10 april jl.?

  Tip 3

  Als je vraagt om een uitstel van de huurbetalingsverplichting, spreek dan ook meteen af hoe en wanneer je de huur alsnog verwacht te kunnen betalen. Maak ook hier termijnen en data concreet. Houd wel een kleine slag om de arm voor het geval de gemaakte afspraken later om welke reden dan ook nogmaals herzien moeten worden. Deel daarbij met je verhuurder dat je het liefst structurele afspraken maakt, vanuit de gedachte dat jullie dit gesprek binnenkort niet opnieuw hoeven te hebben. 

  Tip 4

  Handel niet eenzijdig. Stop nooit je huurbetalingen zonder overleg of contact met je verhuurder. Als je verhuurder niet wil of kan reageren en je hebt het geld om de huur te betalen echt niet, dan heb je misschien geen keus. Maar zelfs dan is het verstandig om wel te communiceren door bijvoorbeeld aan te kondigen dat je niet kunt betalen. Er is niets zo onverstandig als niet communiceren. 

  Tip 5

  Heb een plan voor je onderneming en de huurbetalingen en communiceer dat plan. Laat zien dat je een idee hebt van hoe je de huidige situatie het hoofd wil bieden. Een plan om je bedrijf te heropenen. Een plan voor een veranderde exploitatie met lagere kosten. Een plan om andere belanghebbenden te vragen om mee te helpen om de kosten te verlagen. In het ergste geval een plan om een plan te maken. 

  Tip 6

  Communiceer alle details van je situatie. Het is niet nodig om de situatie te overdrijven, maar verhuurders willen weten wat er precies aan de hand is bij jouw onderneming en ze willen weten dat er geen misbruik gemaakt wordt van de situatie. En bovendien moeten ze een goede inschatting kunnen maken van hun eigen risico’s. Wat gebeurt er met jouw business? Wat zie je gebeuren? Heb je te maken met slecht betalende klanten of betalen ze alleen later? Heb je minder bestellingen en zo ja hoeveel minder? Heb je een totaal gebrek aan omzet?

  Tip 7

  Laat de verhuurder weten of je ook anderen om hulp vraagt. Maak je bijvoorbeeld gebruik van de noodmaatregelen van de overheid of van je bank? Wanneer verwacht je daar meer liquiditeitsruimte door te krijgen? 

  Tip 8

  Leg de afspraken die je met je verhuurder maakt schriftelijk vast. Zorg ervoor dat alle details waar jullie het over eens zijn, worden genoteerd.

  Tip 9

  Vergeet niet dat jouw verhuurder ook een inkomen nodig heeft en net als jij financiële en persoonlijke problemen en stress kan ervaren. 

  Tip 10

  Tot slot, vergeet niet om je verhuurder te bedanken. 

  Als we je kunnen helpen met de gesprekken met verhuurders of met het vastleggen van de gemaakte afspraken, dan doen wij dat graag. Bel of mail gerust.

  Aanverwante blogs

  Mocht je meer willen lezen over je overige contractuele verplichtingen in tijden van corona, lees dan ons eerdere blog over dit onderwerp hier.

Klanten die Doen