• 18 mei

  2020

  Auteursrecht op stijl? Ophef over ontwerp herdenkingsmunt

  auteursrecht herdenkingsmunt bescherming van stijl

  Een interessant berichtje in de Volkskrant vorige week. Het gaat over het uiterlijk van de herdenkingsmunt die speciaal ontworpen is ter nagedachtenis van 75 jaar vrijheid. Wat is nu het probleem? De ontwerpers van een oudere herdenkingsmunt vinden dat de nieuwe munt wel erg op die van hen lijkt. Kan er sprake zijn van inbreuk op hun auteursrecht?

  Met (vlag en) wimpel

  Zo op het eerste oog lijken de munten niet bijzonder veel op elkaar. Maar als je de munten van dichtbij bestudeert, dan valt op dat op beide munten het profiel van de koning ‘getekend’ is met lint of wimpel.

  Geen gelijkenis of schending persoonlijkheidsrechten

  Het ministerie van Financiën, de opdrachtgever, vindt de ontwerpen niet op elkaar lijken en beweert dat er ook geen andere (persoonlijkheids)rechten zijn geschonden. De ontwerper van de nieuwe munt zelf zegt dat het tekenen met een lint of wimpel regelmatig voorkomt en je de toepassing daarvan niet kan claimen. Maar is dat ook zo?

  Auteursrecht op een stijl?

  Op een ontwerp kan auteursrecht rusten. De bescherming daarvan geldt voor dat specifieke ontwerp en de manier waarop dat is uitgewerkt. Op een bepaalde stijl of het achterliggende idee kan je – inderdaad geen auteursrecht krijgen. In het algemeen geldt dus dat het overnemen van de stijl door ook te tekenen met een lint, geen auteursrechtinbreuk oplevert. Of de uitgewerkte ontwerpen verder zo veel op elkaar lijken dat alsnog sprake is van auteursrechtinbreuk, vraag ik me af. Maar daar bleek het de ontwerpers ook niet om te doen.

  Erkenning is een groot goed

  De ontwerpers van de oude munt laten weten dat ze geen kritiek hebben op de ontwerper van de nieuwe munt. Ook zijn ze niet uit op een schadevergoeding. Wat dan wel? ‘We vragen erkenning voor het feit dat de muntadviescommissie niet goed heeft opgelet.’

  Zo eenvoudig kan het dus zijn. Het is daarom goed om bij een vermeend conflict eens een stap terug te nemen en te bedenken om welke belangen het mogelijk gaat. Soms blijkt het dan helemaal niet nodig te zijn om meteen in de juridische kramp te schieten. Dat scheelt toch.

  Wat wij voor jou kunnen DOEN

  Heb je vragen over of hulp nodig bij het beschermen van je ontwerpen? Mail dan Jellien op jellien@doenlegal.nl of Bert-Jan op bert-jan@doenlegal.nl. Je kunt ons ook bellen op 06-19 3885 78 of 06-28 0909 55. We kijken graag wat we voor jou kunnen DOEN.

Klanten die Doen