• 12 apr

  2018

  AVG/GDPR: PRIVACY -TIPS EN TRICKS-10- ZORGVULDIG DOEN

  Vanaf 25 mei a.s. geldt de AVG. In onze blogreeks van de afgelopen 9 weken hebben we een aantal begrippen uit de AVG uitgelegd en TIPS EN TRICKS gegeven om je te helpen privacy proof te worden. Wij wilden vooral bewustwording creëren van het feit dat jouw onderneming persoonsgegevens verwerkt en de manier waarop dat gebeurt.

  Onderwerpen

  Wij hebben het gehad over (het in kaart brengen van de) persoonsgegevens die jouw onderneming verwerkt, doelbinding, grondslagen, het privacyreglement en de verwerkersovereenkomst. Dat zijn de basisbegrippen/onderwerpen.

  Maar er zijn meer privacy-onderwerpen waar je rekening mee dient te houden. Voorbeelden zijn:

  • bewaartermijn – hoe lang bewaar je persoonsgegevens en waarom? Misschien is het wel tijd voor een opschoonbeurt.
  • beveiliging – hoe bescherm je persoonsgegevens tegen inbreuken/verlies/diefstal? Let hierbij op de technische beveiligingsmaatregelen en ook op de organisatorische. Hoe zorgvuldig gaat jouw personeel om met persoonsgegevens? Hebben zij een geheimhoudingsverklaring getekend?
  • datalek – wat is een datalek? En wat moet je doen als er een datalek is?
  • functionaris gegevensbescherming – wat doet een functionaris gegevensbescherming? Heeft jouw onderneming er een nodig?

  PRIVACY Beleid

  Denk eens na over al deze onderwerpen en leg het vast in een beleid. Daarmee voldoe je direct aan de documentatieplicht. Privacy is een onderwerp dat volop in beweging is. En de betekenis van de wet is soms nog niet helemaal duidelijk. In de loop van de tijd zullen sommige wettelijk regels verder uitgelegd worden. Neem jouw beleid daarom van tijd tot tijd goed onder de loep. Verander het als dat nodig is en documenteer het. Zo zorg je dat jouw onderneming up-to-date blijft.

  De laatste tip van onze blogreeks: het klinkt heel logisch maar toch… heb je eenmaal een goed privacy beleid, handel er dan ook naar. Privacy en zorgvuldig DOEN zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

  We zullen blijven bloggen over het onderwerp privacy en onze kennis met jou (blijven) delen. Als je meer wilt weten over een onderwerp dat voor jou onderneming van toepassing is, kun je ons natuurlijk bellen of mailen. Judith is bereikbaar via judith@doenlegal.nl/ 06 290 30 615.

Klanten die Doen