• 4 dec

  2019

  Het beeindigen van een overeenkomst, hoe doe je dat?

  Als je een overeenkomst wil beëindigen, dan kun je dat op verschillende manieren doen. Je kunt de overeenkomst opzeggen, ontbinden of vernietigen. Ieder van deze manieren heeft als resultaat dat de overeenkomst eindigt. Als je tenminste de juiste term gebruikt, de eigenlijke reden opgeeft en juiste route bewandelt. De gevolgen zijn alleen wel heel verschillend. 

  Einddatum

  Vernietiging van een overeenkomst werkt terug tot het moment dat de samenwerkingsrelatie begon. De overeenkomst is er in wezen nooit geweest. Ontbinding van een overeenkomst heeft normaal gesproken onmiddellijk gevolg, wat wil zeggen dat de overeenkomst per direct eindigt. Bij opzegging van een overeenkomst eindigt de samenwerking meestal pas na verloop van een opzegtermijn. Allemaal vormen van het beëindigen van een overeenkomst. Maar met allemaal een andere einddatum.

  Financiele gevolgen

  Ook financieel zijn de consequenties verschillend. In geval van vernietiging heb je er als vernietigende partij recht op om teruggebracht te worden in de situatie waarin je verkeerde voor aanvang van de overeenkomst. In geval van ontbinding kun je aanspraak maken op een schadevergoeding, terwijl je daar bij opzegging van een overeenkomst maar zelden recht op hebt. 

  Wat is de beste manier?

  Hoe jij het beste jouw overeenkomst kunt beëindigen of hoe jij het beste kunt reageren op een beëindiging door jouw samenwerkingspartner, hangt van vele factoren af. 

  Een van die factoren is de aard van de overeenkomst. De beëindiging van een franchiseovereenkomst of distributieovereenkomst werkt anders dan de beëindiging van een agentuur- of arbeidsrelatie. Een andere factor is wat je hebt afgesproken. Wat staat er in het contract. Kun je wel opzeggen en op welke termijn? Is ontbinding of vernietiging niet uitgesloten? 

  Ook de reden waarom je wilt stoppen is relevant. Wil je niet meer verder met de samenwerking, gewoonweg omdat je liever met een ander wil gaan samenwerken, is er iets gewijzigd in je situatie, heb je de samenwerking eigenlijk nooit op deze manier gewild of doet je samenwerkingspartner niet wat jullie hadden afgesproken? De ene reden geeft aanleiding om op te zeggen, terwijl de andere reden vraagt om het middel van ontbinding of vernietiging. 

  Conclusie

  In het gewone spraakgebruik worden de termen beëindiging, opzegging, ontbinding en vernietiging door elkaar gebruikt. Het zijn echter wezenlijk andere dingen. Het is dan ook belangrijk om een goed onderscheid te maken. Zowel bij het opstellen van een contract, als bij het beëindigen ervan. Dit voorkomt dat je ongewild toch aan een contract gebonden blijft of dat je vergoedingen misloopt bij het beëindigen van een overeenkomst.

  Als je meer wilt weten over dit onderwerp, bel me dan gerust. Ik neem graag de tijd om met je te bespreken wat jij het beste kunt DOEN. 

  Esther Brons-Stikkelbroeck

Klanten die Doen