• 2 apr

  2020

  Bescherm je merk, registreer met spoed

  We bevinden ons in een uitdagende periode. De positieve kant hiervan is dat het de creativiteit van mensen aanwakkert. Ondernemingen vinden nieuwe manieren om toch omzet te generen. En er worden nieuwe ondernemingen gestart die inspringen op de vraag uit de markt.

  De nieuwe diensten en/of ondernemingen worden geƫxploiteerd onder een nieuwe naam. Deze nieuwe naam wil je natuurlijk goed beschermen tegen een inbreuk van een ander. Daarom is het belangrijk om de gekozen naam te registreren als merk.

  Merkregistratie

  Een registratieprocedure neemt normaal gesproken een aantal maanden in beslag. In die periode gaat het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) na of het merk voldoet aan de formele en wettelijke vereisten. Daarnaast krijgen andere partijen in een oppositieperiode de gelegenheid om bezwaar te maken tegen de merkregistratie. Aan het einde van de oppositieperiode wordt het merk officieel geregistreerd als alles in orde is. Een schematische weergave van de procedure zie je hieronder.

  Spoedprocedure

  In deze hectische tijden worden ondernemingen snel opgezet en opgestart. Daarom is het fijn om ook een merk snel te kunnen registreren en niet maanden te hoeven wachten. Dat kan via de spoedprocedure. Het BBIE schrijft het merk bij de spoedprocedure al in als het voldoet aan de formele vereisten. Deze inschrijving beschermt jouw nieuwe merk direct tegen inbreuken van andere partijen.

  Let wel op, de inhoudelijke toetsing en de mogelijkheid om bezwaar te maken, vinden achteraf plaats. Een merk kan daardoor achteraf alsnog ongeldig worden verklaard. Het is daarom belangrijk om een merk te kiezen dat voldoende onderscheidend is. Hierover schreef ik eerder een blog.

  Wil jij meer weten over merkregistratie of intellectuele eigendomsrechten? Op onze site publiceren we regelmatig blogs over deze en andere juridische onderwerpen. En natuurlijk kun je ook altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag!

Klanten die Doen