• 16 dec

  2017

  De Big Brother Award wil je niet winnen!

  Afgelopen maandag werden de Big Brother Awards uitgereikt. Deze prijzen worden uitgereikt aan organisaties of personen die op grove wijze de privacy van burgers schonden. Het is een prijs die je dus liever niet wilt winnen! Er is een publieksprijs en een expertprijs. De organisatie van de Awards is in handen van Bits of Freedom, een beweging die opkomt voor internetvrijheid en het grondrecht op privacy.

  Dit jaar was ons nieuwe kabinet ‘de gelukkige winnaar’ van de publieksprijs. Met 47% van de stemmen ontving zij een Award, vanwege de beslissing om de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in te voeren. Deze wet, in de volksmond ‘de aftaptwet’ verruimt de bevoegdheden van de AIVD en MIVD om internetverkeer te kunnen aftappen en personen te hacken. Tegenstanders van de wet vinden deze nieuwe bevoegdheden veel te ver gaan, omdat er te weinig waarborgen zijn om de privacy van onschuldige burgers te beschermen.

  De expertprijs ging naar Focum. Focum is een bedrijf dat uit openbare bronnen data verzamelt en analyseert en op basis daarvan profielen aanlegt over de kredietwaardigheid van personen. Deze informatie verkoopt Focum vervolgens aan bedrijven. Volgens de experts verdiende Focum de prijs, omdat zij zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de juistheid van de door haar verkregen informatie een enorme hoeveelheid profielen aanlegt. Bovendien geeft Focum betrokkenen (degenen wiens persoonsgegevens verwerkt worden) geen kans om fouten in hun profiel te laten corrigeren. Al was het maar omdat zij niemand informeert over het bestaan van een profiel van hem/haar.

  Focum is van mening dat zij de prijs onterecht heeft gekregen en plaatste een statement op haar website, zie: https://www.focum.nl/blog/focum/statement-focum-naar-aanleiding-van-winnen-big-brother-awards/.

  De reactie van Focum is niet onbegrijpelijk. Organisaties willen in een tijdperk waarin privacy zo belangrijk wordt gevonden, liever niet te boek staan als privacy schender. Niet alleen vanwege de kans op een hoge boete, maar ook vanwege het bedrijfsimago. Al met al dus voldoende redenen om je te houden aan de regelgeving op het gebied van privacy.

  Overigens is het niet zo dat je niets meer mag doen met persoonsgegevens. Sterker nog, de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming benoemt uitdrukkelijk dat vrij verkeer van persoonsgegevens binnen de Europese Unie mogelijk moet zijn. Maar daarbij moet je wél voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo dient de verwerking juist en volledig te zijn en moeten betrokkenen in staat worden gesteld hun rechten (zoals bijvoorbeeld het recht op verwijdering en correctie) uit te oefenen. Onlosmakelijk hiermee verbonden is dat betrokkenen geïnformeerd moeten worden over de verwerking van hun persoonsgegevens (informatieplicht), iets wat Focum kennelijk heeft nagelaten.

  Wil jij weten over hoe je op legale wijze persoonsgegevens kunt verwerken ? Neem gerust contact met ons op via judith@doenlegal.nl of 06 290 30 615.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klanten die Doen