• 26 nov

  2020

  Black Friday sales? 3 tips!

  Trees for all Green Friday Black Friday alternatief

  Morgen is het Black Friday. Voor veel winkels betekent dit dat een hoop korting wordt gegeven.

  Liever Green Friday dan Black Friday?

  Dit jaar is er ook aandacht voor duurzamere alternatieven. Zo organiseert Trees for All een Green Friday. Daarbij kun je zelf met korting bomen laten planten of zijn er organisaties die bij aankoop een boom voor jou planten. IKEA organiseert in plaats van Black Friday een Bring Back Friday waarbij IKEA je oude meubels terugkoopt met extra terugkoopwaarde.

  Wil je toch graag een Black Friday Sale organiseren? Let dan op de volgende drie punten.

  De prijs: misleiding en typfoutjes

  De gemiddelde Nederlander is een koopjesjager. De prijs van een product is dan ook vaak van doorslaggevend belang bij een beslissing tot aankoop. Met Black Friday let de consument vaak in het bijzonder op de hoeveelheid korting die gegeven wordt.

  Het komt helaas vaak voor dat winkels adverteren met een ‘van-voor’ prijs terwijl het product nooit voor de ‘van’ prijs te koop is geweest. Dit heet prijsmisleiding en is wettelijk niet toegestaan. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) deelde in 2019 nog een boete uit aan een meubelzaak die zulke niet bestaande ‘van’-prijzen hanteerde. Als je de ‘van’-prijs daadwerkelijk en niet meer dan drie maanden eerder hebt gevoerd, mag je die prijs wél noemen. Ook mag je de adviesprijs vermelden, als je duidelijk maakt dat het om de adviesprijs gaat.

  Wat ook nog wel eens voor komt is dat de product tegen de verkeerde prijs wordt aangeboden. In principe mag de consument de verkoper houden aan de prijs die bij het product staat. Ook als dat een typfoutje blijkt. Er zijn wel uitzonderingen. Als de prijs echt veel te mooi is om waar te zijn (denk aan een Apple computer voor een paar euro) dan gaat het feest meestal niet door. De consument zou dan moeten weten dat de prijs zo absurd is dat deze niet klopt. Het is hoe dan ook aan te raden om de prijzen goed te controleren voor ze bekendgemaakt worden. Ook al sta je juridisch in je gelijk, zo’n foute prijs levert vaak ontevreden klanten en/of slechte publiciteit op.

  De levertijd: update indien nodig

  Een verkoper is verplicht om de juiste levertijd op zijn website te vermelden. Dat hoeft niet, maar mag wel, heel concreet zijn. ‘Gemiddeld 3 weken’ is dus prima, net als ‘voor 22:00u besteld, morgen in huis’. Als je het vervolgens ook maar binnen die genoemde levertijd levert.

  Door omstandigheden kan het voorkomen dat de levertijd langer is dan anders. Bijvoorbeeld omdat mensen meer online shoppen tijdens de coronacrisis. Zeker met Black Friday en in aanloop naar 5 december. Het is belangrijk om deze vertraging in de levertijd te vermelden. Het is vaak voldoende om in een banner op de website te vermelden dat ‘door omstandigheden de levertijd langer is dan anders’.

  Gebeurt dat niet, dan kan de consument de koop in principe ontbinden of kan de ACM in het uiterste geval een boete opleggen.

  Bedenktijd

  Tot slot is het goed om te weten dat een consument in principe 14 dagen bedenktijd heeft voor producten die ‘op afstand’ worden verkocht. Je mag ook een langere bedenktijd bieden, maar geen kortere. Als de consument de hele bestelling terugstuurt moeten ook eventuele bezorgkosten terugbetaald worden. De kosten voor retourzending komen voor rekening van de klant, als die daar vooraf over geïnformeerd is.

  Er zijn een aantal wettelijke uitzonderingen op het herroepingsrecht. Bijvoorbeeld maatwerk of digitale producten. Zorg in ieder geval dat je je klant informeert over de bedenktijd en de voorwaarden die daarbij gelden.

  Meer weten?

  Wil je meer weten over consumentenrecht, (misleidende) reclame of oneerlijke handelspraktijken, bel of mail Jellien Roelofs dan op 06 19 38 85 78 of via jellien@doenlegal.nl.

Klanten die Doen