• 16 jun

  2020

  Contractpartner bij online zaken doen

  Tijdens de Corona-crisis, heeft de verkoop via internet een enorme toevlucht genomen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ondernemers zijn gestart met internetverkopen of hebben bestaande verkoopactiviteiten via internet uitgebreid. Bij verkoop via internet is het (extra) belangrijk te weten wie je contractpartner is. O.a. omdat het uitmaakt of je verkoopt aan een consument of aan een bedrijf. Maar het is aan de koper om te zorgen dat het voor de ondernemer duidelijk is met wie hij (digitaal) handelt en eventuele wijzigingen duidelijk en ondubbelzinnig door te geven. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof ’s Hertogenbosch (hierna: “het Hof”).

  Wat was er aan de hand?

  Koper kocht via een internetveiling een mini tractor en auto. Voordat koper kon meebieden op die tractor en auto, moest hij een klantprofiel (hierna: “Account”) aanmaken via internet. Aldus geschiedde. Bij het invullen van zijn gegevens in het Account, gaf koper als bedrijfsnaam ‘Racing Info.com B.V.’ (hierna: “het Bedrijf”) op. Ook vermeldde hij een btw-nummer. Op enig moment heeft koper, naar zijn zeggen, in het Account aangepast dat hij een consument in plaats van een bedrijf is. De overige profielgegevens zijn niet gewijzigd. Koper deed (vervolgens) via het Account mee aan de veiling. En kwam als hoogste bieder uit de bus. De tractor en auto wisselden dus van eigenaar.

  Een dag na de koopovereenkomst stuurde verkoper een factuur naar het Bedrijf. Deze factuur is vervolgens ook voldaan op naam van het Bedrijf. Nadat koper de tractor en auto in ontvangst had genomen, bleken zij op geen enkele wijze te voldoen aan de gewekte verwachtingen. En dus wilde de koper ze retourneren. In de rechtszaak draaide het om de vraag wie de contractpartner was. Was dat een consument of een bedrijf?

  Herroepingsrecht

  Het belang van een antwoord op die vraag is dat een consument die via internet producten of diensten koopt, een herroepingsrecht heeft. Dat wil zeggen dat het gekochte product of de gekochte dienst geretourneerd mag worden, bijvoorbeeld als deze niet voldoet aan de verwachtingen (wil je meer weten over het herroepingsrecht, lees dan hier mijn blog over dat onderwerp). Het herroepingsrecht geldt niet voor bedrijven.

  Wie of wat is nu de contractpartner?

  Koper wilde de tractor en auto terugsturen en meende dat hij daartoe ook het recht had. Hij had immers in zijn Account aangegeven dat hij een consument was. En dus vond hij dat hij als consument een aankoop had gedaan. Verkoper stelde daar tegenover dat hij verkocht en geleverd had aan een bedrijf. Het Hof volgde de verkoper in deze stelling op grond van de volgende redenering:

  • het Account stond op naam van het Bedrijf;
  • de tenaamstelling op de factuur was het Bedrijf en Koper heeft geen verzoek gedaan de tenaamstelling van het Bedrijf te wijzigen;
  • de factuur is op naam van het Bedrijf voldaan.

  Volgens het Hof mocht de verkoper er daarom op vertrouwen dat hij met het Bedrijf zaken deed. En hoefde hij de tractor en auto niet retour te nemen.

  Conclusie

  De consument wordt bij aankopen via internet beter beschermd dan een bedrijf. Maar hij is wel zelf verantwoordelijk voor de gegevens die hij aanlevert. De verkoper mag er op basis van de aangeleverde gegevens op vertrouwen wie zijn contractpartner is. Dus, ondernemers: als uit een door een koper zelf aangemaakt Account blijkt dat de koper een bedrijf is, dan mag je daarop vertrouwen. De koper kan zich er niet achteraf zomaar op beroepen dat hij consument is.

  Lever jij als ondernemer producten of diensten via internet? Dan gelden er speciale regels. Zo ben je verplicht kloppende informatie te geven over je leveringstermijnen (lees hier het blog van Jellien over levertijden), moet je consumenten wijzen op hun herroepingsrecht en heb je een privacyreglement nodig. Wil je meer weten? Bel dan Judith op 06 29 03 06 15 of mail naar judith@doenlegal.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klanten die Doen