• 1 nov

  2018

  De auteursrechten van Instagram en facebook

  Hoera, Sven Kramer en Naomi van As hebben een dochter gekregen! Dit blijde nieuws deelden Naomi en Sven zelf ook op hun Instagram accounts met een mooie foto. De prachtige foto is gelijk gedeeld door diverse media, waaronder door het dagblad De Telegraaf:

  Onder de foto heeft De Telegraaf toegevoegd: © Instagram. Waarmee de krant zegt dat de auteursrechten op de foto bij Instagram rusten.

  Hoewel Instagram het misschien graag zou willen, is het een groot misverstand dat je door het plaatsen van een foto op Instagram (of Facebook, of Pinterest of een ander social media account) daarmee ook de auteursrechten die op de foto rusten overdraagt. Toch zie ik in diverse media vaak © Instagram/© Facebook, etcetera.

  Auteursrechten

  Wie heeft dan de auteursrechten op deze foto? Het korte antwoord daarop is: de fotograaf. De Auteurswet zegt namelijk dat de auteursrechten toekomen aan de maker van het werk. Sven en Naomi hebben de naam van de maker van de foto er niet bij gezet, maar ik ga er vanuit dat het niet een medewerker van Instagram was die de foto heeft gemaakt.

  Het Algemeen Dagblad plaatste dezelfde foto als hierboven en vermeldde daarbij: © Instagram Sven Kramer. Die vermelding zegt feitelijk alleen iets over de bron en niet over de auteursrechten. In theorie zou het wel zo kunnen zijn dat de fotograaf de auteursrechten op de foto heeft overgedragen aan Sven. Maar dan had er eigenlijk moeten staan © Sven Kramer.

  Het toevoegen van het ©-teken heeft in Nederland overigens geen juridische waarde. Het auteursrecht op een werk ontstaat namelijk automatisch als voldaan is aan de voorwaarden. Je mag en kan het teken wel gebruiken, maar je creëert er geen auteursrechten mee en stelt ze er ook niet mee veilig.

  en  de algemene voorwaarden  dan?

  Doordat je hebt ingestemd met de algemene voorwaarden, geef je door de foto te plaatsen Instragram alleen het recht om de foto te mogen gebruiken. Je draagt je auteursrechten dus niet over aan Instagram. Het overdragen van auteursrechten moet volgens de Auteurswet door middel van een schriftelijke akte. Bij het plaatsen van een foto op Instagram is er geen sprake van zo’n akte.

  Portretrechten

  Naast de auteursrechten, heb je ook nog te maken met de portretrechten op de foto van Sven, Naomi en ook die van baby Kae. Eerder schreef ik een blog over portretrechten, toevallig ook van Sven Kramer, waarin je kunt lezen wat deze rechten inhouden.

  het gebruik van  de Foto’s

  Mag de foto überhaupt ‘zomaar’ gebruikt worden? Vaak wordt gedacht dat je foto’s die op internet worden geplaatst, te allen tijden mag gebruiken. Je zou de foto daarmee in het publieke domein brengen waardoor het ‘rechtenvrij’ zou zijn.

  Hoe dat precies zit, zal ik in een volgend blog uitleggen. Een klein tipje van de sluier: je mag de foto niet zomaar gebruiken.

  Wil je hier alvast meer over weten of heb je andere vragen over het auteursrecht op foto’s? Laat het me gerust weten en mail me op jellie@doenlegal.nl.

Klanten die Doen