• 28 okt

  2020

  Design bescherming – #DutchDesignWeek2020

  Design Bescherming Dutch Design Week 2020 Doen Legal

  Afgelopen week was het weer Dutch Design Week, het grootste design evenement in Europa. Meer dan 1500 designers presenteerden tijdens deze week hun ontwerpen en designs. Om te voorkomen dat anderen er met jouw ontwerp vandoor gaan is het belangrijk om te zorgen voor design bescherming. Hoe je dat doet, leggen wij je hier uit.

  Bescherming van een idee of concept

  Om voor bescherming in aanmerking te komen moet een concept al voldoende uitgewerkt zijn. Een vaag idee kun je op zichzelf niet beschermen. Wel kun je het alvast vastleggen, bijv. als i-Depot. Let op: door registratie van een i-Depot krijg je geen rechten op jouw idee, maar zorg je alleen dat je kan bewijzen dat je dit idee op dit moment al had.

  Wil je in dit stadium toch al met mensen over jouw idee praten? Zorg dan voor een goede geheimhoudingsovereenkomst.

  Design bescherming door auteursrecht

  Een voldoende uitgewerkt design komt al snel in aanmerking voor bescherming van het auteursrecht. Auteursrecht ontstaat vanzelf als je aan de voorwaarden voldoet. Die voorwaarden komen er samengevat op neer dat het werk voldoende origineel en creatief is. Registratie van je design is voor auteursrechtbescherming dus niet nodig. Sinds kort is het auteursrecht op design ook in heel Europa geldig.

  Design bescherming door modelrecht  

  Naast auteursrechtbescherming kan je ook een modelrecht aanvragen. Voor een modelrecht is registratie wel vereist. Daarvoor is nodig dat het design nieuw en voldoende origineel is (een ‘eigen karakter’ heeft). Een modelregistratie voor de Benelux vraag je aan bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Voor een Europese modelregistratie kan je terecht bij het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie.

  Wat kunnen wij voor jou DOEN

  Wij kunnen jou helpen met het doen van een i-Depot, het opstellen van een geheimhoudingsovereenkomst, het beoordelen van je auteursrecht of het registreren van je modelrecht. Ook kunnen wij je helpen als iemand anders jou aanspreekt voor inbreuk op hun (auteurs- of model)rechten. Bel of mail een van onze DOENers of laat een bericht achter via ons contactformulier. We kijken graag wat wij voor jou kunnen DOEN.

Klanten die Doen