• 6 aug

  2020

  Een namaak Ray-Ban zonnebril kopen op vakantie

  Het lijkt zo aantrekkelijk: op je vakantie in het buitenland een namaak Ray-Ban zonnebril of namaak merkkleding kopen. Ze kosten een fractie van de prijzen van de echte merkproducten.

  Zolang je het houdt bij een namaakbril die je voor jezelf koopt, is er niks aan de hand. Koop je er meer met de bedoeling ze in Nederland aan te bieden en door te verkopen, dan kan het er ineens wat minder zonnig voor je uit zien.

  Merkinbreuk

  Het aanbieden en verkopen van namaakproducten mag niet. Het namaakproduct is voorzien van het merk. Het gebruik ervan maakt inbreuk op de merkrechten van de merkhouder. Zonder toestemming van de merkhouder mag je namelijk geen gebruik maken van het merk.

  Bovendien zijn de namaakproducten vaak van veel mindere kwaliteit dan de echte. Hierdoor wordt er ook nog schade toegebracht aan het (luxe) imago van het merk. Dat is onrechtmatig.

  Sommatiebrief

  Merken investeren veel geld en tijd in het opbouwen van het imago en de kwaliteit van hun merk. Om hun goede imago in stand te houden, treden zij daarom vaak streng op tegen aanbieders en verkopers van namaakproducten. Hiervoor schakelen ze speciale bureaus in die de namaakproducten opsporen. Daarna wordt er een sommatiebrief gestuurd door een advocaat. Deze zal je sommeren om te stoppen met de verkoop van de namaakproducten. Ook zullen ze winstafdracht en een vergoeding voor de geleden schade en gemaakte kosten vragen.

  Wat moet je doen?

  Omdat het verkopen van namaakproducten niet mag, is het verstandig om de sommatiebrief niet naast je neer te leggen. Daarmee loop je het risico dat de merkhouder een procedure start. In dat geval ben je waarschijnlijk veel meer kosten kwijt omdat je naast winstafdracht en/of een schadevergoeding ook de volledige proceskosten van de merkhouder zult moeten betalen. Dat loopt al snel op tot enkele duizenden euro’s.

  Allereerst raad ik je natuurlijk aan om geen namaakproducten aan te bieden en te verkopen. Mocht dit advies te laat komen, dan raad ik je aan om een schikking te treffen met de merkhouder. Dat geeft je niet alleen zekerheid maar bespaart je ook hoge proceskosten.

  Wij kunnen uiteraard helpen bij het treffen van een schikking. Ook de merkhouders van wie er nepproducten op de markt zijn, helpen we graag!

  Onze contactgegevens vind je hier.

Klanten die Doen