• 2 apr

  2013

  Franchise: Tips voor samenwerken (1 van 10)

  Voor franchisenemers die op het punt staan om een franchisecontract te tekenen. 

  Veel mensen kijken naar de mogelijkheid om als franchiseondernemer aan de slag te gaan. Soms omdat het ondernemersavontuur lonkt, soms omdat een inkomen is weggevallen of gewoon omdat zich de kans voordoet.

  Wat de reden ook is, franchise is een prachtig business model, met vele positieve kanten. Het is wel belangrijk om te weten waar je precies aan begint.

  Het franchisecontract is de basis van je franchise-onderneming en maakt onderdeel uit van je relatie met de eigenaar van de formule. Het is belangrijk om dit contract zorgvuldig te bestuderen voordat je het ondertekent. Het contract beschrijft niet alleen de relatie met het bedrijf, de franchisegever en de andere franchisenemers, maar ook je rechten en plichten. Het bevat ook de belangrijkste mogelijkheden voor toekomstige acties mocht de samenwerking geen succes worden.

  Vaak is het contract omvangrijk en moeilijk te lezen, maar dat maakt het niet minder belangrijk om het contract van A tot Z te begrijpen.

  Daarom tien tips voor franchisenemers die van plan zijn om een vestiging te starten. Hierbij de 1e tip:

  Tip 1: vraag om uitleg van het contract

  De meeste toekomstig franchisenemers zoeken naar een formule die zichzelf bewezen heeft, die succesvol is en waar de franchisenemers tevreden zijn met hun beslissing om in te stappen. Zij zoeken een sterke keten.

  Sterke franchiseketens geloven in hun eigen kracht en zij kunnen zich enige arrogantie permitteren. Dit soort ketens kent meestal een grote mate van uniformiteit. Dat geeft hen de meeste ruimte om de aandacht te richten op de business. Die uniformiteit zie je vaak ook terug in het franchisecontract. Er wordt gewerkt met een modelcontract waarvan niet afgeweken wordt. Ruimte voor individuele aanpassingen bestaat niet.

  Als je in zo’n sterke keten wilt instappen, dan heb je het contract te accepteren zoals het luidt. Doe je dat niet, dan gaat het feest niet door.

  Je kunt de franchisegever uiteraard wel om een toelichting vragen, als je vragen hebt over de rechten en plichten, of als de contractsbepalingen niet duidelijk zijn. Doe dit dan schriftelijk en vraag om een schriftelijk antwoord. Daardoor krijg je toch meer zekerheid, zelfs bij een niet onderhandelbaar contract.

Klanten die Doen