• 12 jan

  2016

  Gezonde voornemens

  ‘Het moet gezonder, minder zout, dichter bij huis en met meer beleving. Het draait om creatief ondernemerschap, goed aanvoelen wat de jeugd wil en sociale media inzetten.’ aldus Lodewijk van der Grinten, van brancheverenging KHN (Koninklijke Horeca Nederland), dinsdag in het FD.

  Januari is de maand van de goede (en gezonde) voornemens. Gezonder eten, gezonder leven en meer sporten. De ontwikkelingen binnen de foodbranche zijn echter al een tijd in volle gang en niet beperkt tot de maand van de goede voornemens. Deze ontwikkelingen zullen ook nog wel even doorgaan.

  Ondernemers in de foodbranche moeten meebewegen met de consument. Anders zijn zij al rap ‘out of business’. Dat vraagt om flexibiliteit binnen ketens. Er is een groei zichtbaar in de online verkoop van food. De jongere generatie houdt geen voorraad meer aan, maar bedenkt pas kort van te voren wat er gegeten gaat worden.

  De ontwikkelingen op het gebied van e-commerce hebben ook op juridisch vlak aandacht gekregen. Indien een consument namelijk een product of dienst online bestelt, dan krijgt deze consument een bepaalde bescherming. De reden hiervoor is dat hij het product vooraf niet heeft kunnen zien.

  Er zijn tal van verplichtingen waar een ondernemer in dat geval aan moet voldoen. Hierbij kan gedacht worden aan informatieplichten omtrent de identiteit van de verkoper, de kosten van verzending, wanneer de aankoop definitief is etc. Eén van de belangrijkste (en meeste bekende) rechten van de consument is toch wel het herroepingsrecht; de bedenktijd voor de consument. Deze is inmiddels 14 dagen. Voorheen bedroeg deze 7 dagen.

  Hoe ga je daar nu mee om als het gaat om verkoop van food? De wetgever heeft mee gedacht en heeft bepaald dat het herroepingsrecht niet van toepassing is op ‘bederfelijke waar’. Het gaat dan om producten waarvan de houdbaarheid verloopt tijdens de bedenktijd. Dit zal vaak het geval zijn bij food. Denk aan vlees, groenten, fruit etc. De consument dient wel vooraf erop gewezen te worden dat het herroepingsrecht niet geldt. Het zou dus een goed voornemen voor de ondernemer zijn om ook hieraan te denken!

   

Klanten die Doen