• 6 mrt

  2015

  Giedo van der Garde en het grote (on)gelijk

  Terwijl alle Formule 1 teams zich in alle rust voorbereiden op het nieuwe seizoen dat volgend weekend in Melbourne van start gaat, en Nederland met grote verwachtingen Max Verstappen gaat volgen, kent het team van Sauber een alles behalve rustige voorbereiding. Dat is het gevolg van juridisch gestuntel, geldbejag en kent onze landgenoot Giedo van der Garde als ongelukkig middelpunt.

  In de juridische wereld is het een bekende uitspraak; Er is een groot verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Dat van der Garde gelijk heeft, lijkt wel duidelijk, maar gaat hij het ook krijgen? Dat is de vraag die maandag beantwoord zal worden door een Australische rechtbank. Wat is er aan de hand?

  Van der Garde had vorig jaar een testcontract bij het Formule 1 team van Sauber. In dat contract was een optie opgenomen om dit seizoen één van de twee vaste racecoureurs te worden. Op 28 juni werd deze optie in stilte gelicht door Sauber.

  Tijdens de teampresentatie was het echter niet van der Garde maar de Braziliaan Felipe Nasr en de Zweed Magnus Ericsson die als vaste rijders werden gepresenteerd voor komend seizoen. Van der Garde werd ondanks zijn contract gepasseerd omdat beide rijders vele miljoenen meer sponsorgeld meenemen naar Sauber, dan van der Garde, die overigens ook niet met lege handen naar Sauber kwam.

  Dit was voor Van der Garde en zijn management aanleiding om naar het Swiss Arbitration Institution in Geneve te stappen. Dit instituut gaf van der Garde vorig week  gelijk. In de woorden van het Arbitrage Instituut:

  “The respondent was ordered to refrain from taking any action the effect of which would be to deprive Mr van der Garde of his entitlement to participate in the 2015 Formula 1 season as one of Sauber’s two nominated race drivers.”

  Sauber maakt hiertegen bezwaar en zal deze beslissing verder aan gaan vechten. Van der Garde heeft tot die tijd het gelijk aan zijn zijde maar nu moet hij  nog zorgen dat hij het gelijk ook krijgt. Die stap zal hij nu gaan zetten. Van der Garde c.s. willen Sauber dwingen hun afspraken en de uitspraak van het arbitrage instituut na te komen. Daarom heeft van der Garde het Supreme Court of Victoria ingeschakeld om een gerechtelijk bevel te verkrijgen om zo Sauber te dwingen hem ’zijn’ Formule 1-stoeltje ter beschikking te stellen. Maandag zal deze zitting plaats hebben. Het gaat dus niet om een nieuwe inhoudelijk beoordeling, maar het dient puur om Sauber te dwingen Van der Garde te laten racen.

  Als van der Garde ook hier gelijk krijgt, en dat heeft er alle schijn van, ontstaat er een interessante maar ook bizarre situatie. Als Sauber dan niet mee werkt aan het bevel kan er overgegaan worden tot inbeslagname van goederen van Sauber en arrestatie van de verantwoordelijken. Als Sauber wel meewerkt, zullen er procedures opgestart worden door Nasr en/of Ericsson en hun sponsors met alle gevolgen van dien. Daarnaast kan ik me niet voorstellen dat de samenwerking tussen van der Garde en Sauber nu nog erg constructief en positief zal zijn. Uiteraard kan een bevel er ook voor zorgen dat partijen om de tafel gaan en er wordt gewerkt aan een oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden.

  Wat de uitkomst ook gaat zijn, het is een feit  dat van der Garde op dit moment gelijk heeft en dat hij alles op alles zet om dit gelijk ook te krijgen is bewonderenswaardig. In ieder geval is voordat het seizoen goed en wel is begonnen, de spanning nu al volop aanwezig in de Formule 1.

   

   

Klanten die Doen