• 2 jan

  2020

  Het aangaan van een overeenkomst, hoe doe je dat?

  De beste wensen voor een schitterend 2020! Heb jij plannen voor het nieuwe jaar? Misschien wil je wel een nieuw product of nieuwe dienst ontwikkelen. Of bepaalde ideeën verder uitwerken. Wat je ook gaat doen, vaak heb je daar hulp bij nodig. Van iemand die je product gaat maken. Of iemand die je merk gaat promoten. Je gaat dus op de een of andere manier een samenwerking aan. Daarbij is het belangrijk dat je goed afspreekt wat je over en weer van elkaar verwacht. En dat je de afspraken die je maakt, vastlegt in een schriftelijke overeenkomst (hierna: “Overeenkomst” of “Contract”).

  Belang Overeenkomst

  Bij elke samenwerking die je aangaat is het belangrijk een Overeenkomst op te stellen. Het voordeel van opschrijven van wat je afspreekt is simpel: je kunt later teruglezen wat je met elkaar hebt afgesproken. En zo nodig bewijzen dat je bepaalde afspraken met elkaar hebt gemaakt. Het is daarmee ook een manier om je te helpen (het gebruik van) je idee, merk of formule te beschermen.

  Wat zet je in een Overeenkomst?

  Wat je in een Overeenkomst zet, hangt o.a. van de soort samenwerking en de afspraken die je met elkaar maakt. Maar bepaalde afspraken staan eigenlijk in elk Contract, zoals de:

  • partijnamen;
  • ingangsdatum;
  • duur;
  • afgesproken vergoeding en
  • de mogelijkheden tot (tussentijdse) beëindiging.

  Dit laatste punt, de beëindigingsmogelijkheden, is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een overeenkomst aangaat. Maar toch is het belangrijk om dit op te nemen. De samenwerking kan immers anders lopen dan je verwachtte. Of er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen. En dan is het goed te weten of en hoe je de samenwerking kunt beëindigen. Mijn collega Esther schreef eerder een blog over het beëindigen van een overeenkomst, klik hier om haar blog te lezen.

  Duidelijk DOEN

  Bij een Overeenkomst is het niet alleen belangrijk wat je op papier zet, maar ook hoe je het op papier zet. Het is belangrijk om goed te formuleren wat je bedoelt af te spreken. Dat betekent dat het Contract niet alleen juridisch goed in elkaar moet zitten. Het betekent ook dat alle contractspartijen moeten kunnen begrijpen wat er met de tekst bedoeld wordt. Bij onduidelijkheid legt een rechter soms uit wat de bedoeling van partijen was. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de zaak tussen Adidas en voetballer Rafinha, waarover ik eerder een blog schreef. Ben je benieuwd naar de issues in deze zaak? Je kunt de uitspraak van de rechter hier lezen.

  Samengevat

  Bij het aangaan van een samenwerking is het belangrijk om de afspraken die je maakt schriftelijk vast te leggen. Wees er daarbij alert op dat je duidelijk op papier zet wat je over een weer van elkaar verwacht. Daarmee ligt de weg naar een succesvolle samenwerking open! Meer slimme tips voor een goed contract vind je hier. Wil je meer weten? Neem dan even contact op. Wij kijken graag samen met jou hoe we de afspraken die je maakt juridisch kloppend en ook begrijpelijk op papier zet.

Klanten die Doen