• 23 jan

  2019

  Het Merkenrecht vernieuwt (1) – Klanken en Geuren

  In 2015 heeft het Europees Parlement beslist dat het merkenrecht in Europa gemoderniseerd moet worden. Dit is vooral in het belang van kleine en middelgrote ondernemingen. Daarom is er een pakket aan hervormingen vastgesteld. Dit pakket is bekend als het ‘Trademark Reform Package’. In de Benelux worden deze wijzigingen op 1 maart 2019 in de wet opgenomen. In aanloop naar deze belangrijke datum bespreken we de komende zes weken iedere woensdag een belangrijke wijziging van het merkenrecht. Vandaag is dat de mogelijkheid om klanken en geuren als merk te registreren.

  Huidige situatie

  Op dit moment kun je alleen een merk registreren indien dit merk waren diensten kan onderscheiden én indien dit merk grafisch voorstelbaar is. Daarmee is een merkregistratie in principe alleen mogelijk voor afbeeldingen, cijfers en letters. Zaken als geuren en klanken kunnen immers wel waren en diensten onderscheiden, maar deze zijn niet grafisch voorstelbaar.

  Nieuwe Situatie

  In het Trademark Reform Package is deze eis van grafische voorstelbaarheid losgelaten. In plaats daarvan is er een moderner en flexibeler vereiste gesteld. Voorwaarde is nu dat het teken omschreven wordt op precieze en duidelijke wijze. Wel moet het teken nog altijd onderscheidend vermogen bezitten voor de waren en/of diensten waarvoor het teken wordt geregistreerd. Deze aanpassing maakt de weg vrij om ook een niet grafisch voorstelbaar teken, zoals een geur of een klank, als merk te registeren.

  Wil je meer weten over merkenrecht in het algemeen of de komende wijzigingen in het bijzonder, neem dan contact op met Bert-Jan op bert-jan@doenlegal.nl of Ilse op ilse@doenlegal.nl. Je kunt ons ook bellen op 06-28 0909 55 of 06-19 3885 78. We kijken graag wat we voor jou kunnen DOEN

   

Klanten die Doen