• 1 mei

  2020

  Hoe bescherm ik ‘mijn’ kledingontwerp? Deel 2: contracten #fashionlaw

  bescherming kledingontwerp contracten roy donders

  In het vorige blog beschreef ik hoe je een kledingontwerp kan beschermen met behulp van ie-rechten. Dat is handig als je daadwerkelijk zelf je kleding ontwerpt en daarom de rechten daarop verkrijgt. Maar dat is niet altijd hoe het in de praktijk blijkt te gaan.

  Kledinglijn met bestaande ontwerpen

  Het komt namelijk ook voor dat het lanceren van een kledinglijn eigenlijk inhoudt dat je bestaande ontwerpen op de markt brengt, zoals ook bij Roy Donders het geval was. Het is dan evengoed ‘jouw’ kledinglijn omdat het jouw selectie uit bestaande ontwerpen is. Maar als je niet zelf de maker bent, heb je – enkele uitzonderingen daargelaten – geen auteursrecht erop. Je hebt in zo’n geval wel toestemming gekregen voor gebruik van het ontwerp.

  Risico op ‘namaak’

  Vaak is het de bedoeling om die kledinglijn exclusief in Nederland of zelfs alleen bij bepaalde (Nederlandse) winkels aan te bieden. Als jij zelf echter geen rechten op een kledingontwerp hebt, heb je daar geen zeggenschap over. Daardoor bestaat het risico dat iemand anders die ontwerpen ook gaat aanbieden, in het ergste geval op dezelfde plekken. Van ‘namaak’ is dan geen sprake: diegene kan simpelweg ook toestemming hebben gekregen om dat kledingontwerp op de markt te brengen. Het zou zomaar kunnen dat dit in het geval van Maxime Meiland ook speelde. Dan heeft zij de ontwerpen niet ‘gejat’, maar uit bestaande ontwerpen gekozen en daarmee haar kledingmerk samengesteld.

  Maak afspraken met de (kleding)producent!

  Hoe voorkom je dan toch dat de door jou gekozen ontwerpen op de markt verschijnen? Door afspraken te maken met de kledingproducent over de verkoop van de ontwerpen die jij gekozen hebt aan anderen. Wat die afspraken inhouden staat vrij: van volledige tot lokale exclusiviteit of alleen gedurende een bepaalde periode, dat ligt maar net aan wat je wil. Wees je daarbij wel bewust van de mogelijkheid om de nakoming van die afspraken af te dwingen: als een kledingproducent buiten Nederland of zelfs de EU de ontwerpen tegen de afspraak in toch verkoopt, zal het veel tijd, geld en moeite kosten om diegene aan te spreken, als dat ├╝berhaupt al lukt.

  Wij kunnen je helpen!

  Wil je meer weten over hoe je je afspraken zo goed mogelijk kunt vastleggen of heb je vragen? Bel of mail Bert-Jan of Jellien dan via bert-jan@doenlegal.nl of 06-28090955 | jellien@doenlegal.nl of 06-19388578. We kijken graag wat we voor je kunnen DOEN!

Klanten die Doen