• 25 okt

  2018

  Hoe bescherm ik mijn ontwerp? #DutchDesignWeek2018

   

  Deze week is het weer Dutch Design Week in Eindhoven en DOEN Legal was erbij! Gedurende deze week onthullen meer dan 2600 designers hun ontwerpen voor een breed publiek. Daarmee lopen zij ook een risico dat iemand anders met hun ontwerp aan de haal gaat. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze ontwerpen te beschermen.

  Bescherming van een ontwerp door het auteursrecht

  De vormgeving van een product kan allereerst beschermd worden door het auteursrecht. Voor het krijgen van deze bescherming gelden twee voorwaarden:

  Het ontwerp moet voldoende origineel zijn en er is geen bescherming voor elementen die uitsluitend technisch of functioneel bepaald zijn. Een voorwerp met zowel functionele als niet-functionele elementen kan in principe beschermd worden. De bescherming is dan wel beperkt tot de niet-functionele elementen van het voorwerp.

  Bescherming door het auteursrecht ontstaat vanzelf zodra het werk gecreëerd wordt en duurt tot 70 jaar na overlijden van de maker. Je hoeft je ontwerp dus niet te registreren om deze bescherming te krijgen. Een nadeel hiervan is wel dat het lastiger is om te bewijzen wanneer het auteursrecht is ontstaan. Dit bewijs is nodig als iemand anders de rechten op (nagenoeg) hetzelfde ontwerp claimt. Een oplossing hiervoor kan zijn dat de ontwerper zijn ontwerpen (in pdf) met datumstempel opslaat en/of naar zichzelf mailt. Ook kan de ontwerper het ontwerp goedkoop vastleggen in een i-Depot bij het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom (BBIE). Maar het ontwerp tonen tijdens de Dutch Design Week kan ook voldoende zijn om te bewijzen dat de ontwerper op die datum de vormgeving al had bedacht.

  Bescherming van een ontwerp door het modelrecht

  Ook het modelrecht kan vormgeving beschermen. De voorwaarden hiervoor lijken erg op die uit het auteursrecht:

  Het ontwerp moet voldoende origineel zijn en er is geen bescherming voor uitsluitend technische of functionele elementen. Ontwerpen die zowel technische als niet-technische elementen hebben kunnen wel beschermd worden.

  Bescherming door het modelrecht ontstaat door registratie in de Benelux, Europa of internationaal. In de Benelux en in Europa is het modelrecht 5 jaar geldig en kan je de bescherming verlengen tot in totaal maximaal 25 jaar. Internationaal verschilt de beschermingsduur per land. Als het model eenmaal geregistreerd is, heb je in principe een sterk middel in handen om jouw ontwerp te beschermen.

  Er bestaat ook bescherming voor niet geregistreerde modellen. Deze bescherming duurt 3 jaar en ontstaat vanzelf door bekendmaking van het ontwerp aan het publiek. Bij zo’n niet-geregistreerd model kan je tegen dezelfde bewijsproblemen aan lopen als in het auteursrecht.

  Kortom, auteursrecht (of een niet geregistreerd modelrecht) krijgen op een ontwerp is eenvoudig. Daar hoef je namelijk niets voor te doen. Maar wil je meer zekerheid en een inbreuk makkelijker aan kunnen tonen? Kies dan voor een geregistreerd modelrecht.

  Wij kunnen je helpen

  Heb je hulp nodig bij het beschermen van ontwerpen? Of heb je vragen hierover? Mail dan Jellien op jellien@doenlegal.nl of Bert-Jan op bert-jan@doenlegal.nl. Je kunt ons ook bellen op 06-19 3885 78 of 06-28 0909 55. We kijken graag wat we voor jou kunnen DOEN.

   

   

Klanten die Doen