• 16 jul

  2019

  Inbreuk ? Kom in actie!

  De handelsnaam van een franchiseformule is voor iedere betrokkene bij die formule een enorm kostbaar onderdeel van het franchiseconcept. De handelsnaam identificeert de formule en beschermt op die manier veel van het in de formule geïnvesteerde kapitaal.

  Inbreuk

  Indien een concurrerende partij een handelsnaam gebruikt die teveel op deze naam lijkt is het dan ook van belang om snel en doeltreffend in actie te komen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt met de inbreukmaker bellen of een kop koffie gaan drinken om het op te lossen. Als je dat stadium voorbij bent kun je ook, al dan niet via een advocaat, een sommatiebrief sturen of zelfs een kort geding starten. Belangrijker dan wat je doet is dat je in elk geval iets doet en dat je niet te lang blijft afwachten.

  Kort Geding

  Dat is vandaag maar weer eens bevestigd door de rechtbank Den Haag in een procedure tussen twee franchiseorganisaties de Hypothekersunie B.V. en de Hypothekers Associatie B.V. (hier te lezen) Laatstgenoemde had een kort geding aangespannen omdat zij vindt dat de handelsnaam HypothekersUnie inbreuk maakt op de handelsnaam De Hypotheker.

  Spoedeisendheid

  Om een kort geding te mogen starten geldt maar 1 vereiste en dat is dat je als eiser een belang hebt dat zo enorm spoedeisend is dat je niet kan wachten op de uitkomst van een gewone bodemprocedure.  Je moet zo’n spoedeisend belang echter wel aantonen.

  Iets Doen

  In dit concrete geval zat er echter 2 jaar tussen het moment dat HypothekersUnie was gestart en de eerste sommatiebrief van de Hypothekers Associatie.  De HypothekersUnie verweerde zich dan ook als eerste met de stelling dat er geen spoedeisend belang was. Hier kwam niet echt een verweer op van de kant van de Hypothekers Associatie. Gevolg was de rechter de Hypothekers Associatie niet ontvankelijk verklaarde. Daarbovenop werd zij ook nog veroordeeld om een groot deel van de advocaatkosten van de HypothekersUnie te betalen.

  Al met al een dure les dat je bij inbreuk tijdig in actie moet komen en iets moet doen.

Klanten die Doen