• 10 apr

  2020

  Kan ik de smaak van mijn IJsje Discodip paasei beschermen?

  Het is bijna Pasen en de winkels liggen al weken vol met paaseitjes. Paaseitjes heb je tegenwoordig in de meest gekke smaken: het tompouce paaseitje van de Hema, het IJsje Discodip paaseitje en het Pizza paaseitje (ja, echt!).

  Inbreuk op smaak

  Uit de paaseitjestest in de Volkskrant blijkt dat vooral Jamin een groot assortiment aan smaken heeft. Smaken die je normaal niet bij een paaseitje verwacht zoals het IJsje Discodip paaseitje. Stel dat de Hema ook een paaseitje op de markt brengt met die smaak; maakt de Hema dan inbreuk op de auteursrechten van Jamin?

  Auteursrecht

  Over de vraag of je smaak kunt beschermen, is een aantal jaren geleden een lange procedure gevoerd tussen Heks’nkaas en Witte Wievenkaas. Uiteindelijk besliste de hoogste Europese rechter dat smaak niet onder het auteursrecht te beschermen is.

  Voor auteursrechtelijke bescherming moet er sprake zijn van een ‘werk’. Daarvan is sprake als het werk een oorspronkelijke intellectuele schepping is en dat die schepping in een bepaalde vorm tot uitdrukking komt. Dat laatste is het geval als er sprake is van een vorm die voldoende nauwkeurig en objectief kan worden ge├»dentificeerd. Op dit laatste punt gaat het mis. De smaak van een voedingsmiddel kan niet nauwkeurig en objectief worden uitgedrukt.

  Persoonlijk houd ik eigenlijk het meest van de paaseitjes zonder vulling. Die komen niet als allerlekkerste uit de Volkskranttest. Daaruit blijkt al dat smaak niet objectief is. Omdat smaakbeleving en smaakervaring volledig subjectief zijn, is smaak geen ‘werk’ in de zin van de Auteurswet. Daarom kan smaak niet beschermd worden door het auteursrecht.

  Smaak beschermen doe je zo

  Je kunt dus niet voorkomen dat een ander ook een paaseitje maakt met ijsje discodipsmaak. Je kunt er wel voor zorgen dat jij de allerlekkerste paaseitjes met ijsje discodipsmaak hebt. Hoe je dat doet? Zorg ervoor dat jij het beste recept hebt en houd dat recept geheim!

  Het intellectueel eigendomsrecht biedt nog heel veel andere manieren om voedingsmiddelen te beschermen. Wil je hier meer over weten ? Laat het ons dan weten, we helpen je graag!

  Fijne Pasen!

Klanten die Doen