• 16 okt

  2019

  Een kortlopende huurovereenkomst loont

  Inleiding

  Sinds 2016 biedt de wet de mogelijkheid om kortlopende huurovereenkomsten te sluiten die ook daadwerkelijk eindigen. Dit voor de duur van maximaal twee jaar bij zelfstandige woonruimte en vijf jaar bij onzelfstandige woonruimte. Ongeveer een jaar geleden schreef ik al een blog over de mogelijkheden en aandachtspunten bij kortlopende huurovereenkomsten voor zowel huurwoningen als 290-bedrijfsruimte.  

  Behoud flexibiliteit vastgoed

  Ik merk dat steeds meer verhuurders gebruik maken van de mogelijkheid van kortlopende huurovereenkomsten. Dit met name om flexibiliteit in te bouwen.

  Dat een kortlopende huurovereenkomsten ook écht het einde betekent van de huurovereenkomst en de huurder het gehuurde moet verlaten is op 9 oktober 2019 weer eens bevestigd door de Kort Geding rechter van rechtbank Noord-Holland.

  De aanzegging van het einde van de huurovereenkomst moet, in geval van woonruimte, maximaal drie maanden en minimaal één maand voor het eindigen van de huurovereenkomst gebeuren. Het is aan de verhuurder om aan te tonen dat de aanzegging tijdig en correct heeft plaatsgevonden. Een te vroege, te late of helemaal geen aanzegging zorgt ervoor dat de huurder alsnog huurbescherming geniet, zo is de lijn in de zeer strikte actuele rechtspraak op dit onderwerp. 

  Situatie bij deze specifieke zaak

  In deze situatie had de verhuurder het einde van de huur correct en tijdig aan de huurder aangezegd. Tóch weigerde de huurder de woning te verlaten. De huurder stelde zich namelijk op het standpunt dat de verhuurder en hij een afwijkende afspraak met elkaar hadden gemaakt. Deze afspraak hield volgens de huurder in dat hij, zolang hij de huur betaalde, gewoon mocht blijven wonen. 

  Het lag op de weg van de huurder om te bewijzen dat deze (van de huurovereenkomst) afwijkende afspraak inderdaad gemaakt was. De huurder slaagde er in de kort geding procedure niet in om dit te bewijzen. Vanwege de aard van het kort geding (een snelle procedure waar de normale bewijsregels niet gelden) was voor verdere bewijslevering geen plaats. 

  Conclusie

  Dit vonnis bevestigt dat een kortdurende huurovereenkomst écht eindigt. Let hierbij als verhuurder goed op de zeer strikte na te leven formaliteiten en hanteer de juiste bewoordingen in de huurovereenkomst. Een foutje is namelijk snel gemaakt en de gevolgen kunnen dan vervelend en onomkeerbaar zijn. 

  Wil je meer weten over de verschillende opties bij het sluiten van (kortlopende) huurovereenkomsten? Neem dan gerust contact met mij op via +31 6 28 09 09 66 of mail naar esther@doenlegal.nl. Ik denk graag met je mee!

Klanten die Doen