• 15 jun

  2018

  Namen geslaagde scholieren publiceren? Gewoon DOEN!

  Ben je ook zo’n ouder, die krantenknipseltjes verzamelt waarin de naam of zelfs een foto van je kind staat? Ik wel. Woensdag hoorden we het fantastische nieuws dat mijn zoon en ook zijn vriendin zijn geslaagd. Volgende week dus weer knippen. Of toch niet?

  Traditie

  Kranten koppen vandaag dat een bijwerking van de privacywetgeving zou zijn, dat de namen van geslaagde leerlingen niet gepubliceerd mogen worden. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), onze nationale privacy waakhond, heeft via Twitter gereageerd:

   

   

  Toestemming/muggenziften

  Voor het publiceren van de namen van geslaagde scholieren is strikt genomen inderdaad toestemming nodig. Dat zal op korte termijn nog lastig worden. De meeste scholieren zijn blij dat ze van school af zijn, lopen eindexamenfeestjes af of zijn aan het genieten van hun vakantie. Deze pubers zijn -terecht- aan het feest vieren. Zij gaan echt niet reageren op een mail van school. Persoonlijk vind ik dat de AVG zijn doel in dit soort situaties compleet voorbij streeft. Het doel van de AVG is om misstanden ten aanzien van de verwerking van persoonsgegevens te voorkomen en bewustwording te creëren. Niet om te muggenziften.

  Journalistieke vrijheid

  Vraag is of het publiceren van de namen van geslaagden niet ‘gewoon’ onder journalistieke vrijheid of nieuwsgaring geschaard kan worden. De AVG bepaalt dat lidstaten nadere regels moeten stellen om de bescherming van privacy in overeenstemming te brengen met de journalistieke vrijheid. Dat wil zeggen dat ook Nederland ruimte heeft om nadere regels te stellen. Helaas is die ruimte (nog) niet benut. Vanwege enige haast bij het aannemen van de Uitvoeringswet AVG is er gekozen voor een beleidsneutrale wet en daarmee is de inhoudelijke discussie over de verhouding journalistieke vrijheid/ het recht op privacy op de lange baan geschoven. Dat dit niet door iedereen als wenselijk is ervaren, blijkt wel uit het feit dat er kamervragen over dit onderwerp zijn geweest. De minister (Dekker) heeft toegezegd het gegevensbeschermingsrecht verder te moderniseren. Gelet op de onderhavige discussie niet zo gek.

  DOEN!

  Kunnen scholen dan helemaal niets doen? Ja, dat kunnen zij wel. Scholen doen er goed aan om toch te proberen de geslaagde leerlingen (of -bij minderjarigen – een ouder) om toestemming te vragen. Dat kan -zoals de AP voorstelt- door het sturen van een mailtje, maar ook door bijvoorbeeld een lijst klaar te leggen tijdens de diploma uitreiking op school.  Mocht het toch niet lukken om van alle leerlingen toestemming te krijgen, dan zou een school er voor kunnen kiezen om de lijst met namen in z’n geheel te publiceren. De school heeft dan in ieder geval het argument dat er aantoonbaar is geprobeerd om van alle leerlingen  toestemming te verkrijgen. En ik verwacht dat de AP voor dit jaar nog wel een oogje zal dichtknijpen.

  Voor het komende schooljaar is mijn advies om al in het begin van het jaar om toestemming te vragen. En de leerlingen te informeren, bijvoorbeeld door de volgende tekst in het privacyreglement van de school op te nemen: “als je geslaagd bent, zetten we je naam op onze site. Ook geven we je naam door aan een lokaal dagblad. Dit doen wij omdat we trots op je zijn en graag het nieuws dat je geslaagd bent willen delen. Wij vragen hiervoor je toestemming.” 

  Wil jij meer weten over de nieuwe privacy regels/ de AVG? Neem dan contact met ons op via judith@doenlegal.nl of 06 290 30 615.

   

Klanten die Doen