• 5 aug

  2013

  Nepwijn overspoelt de markt

  Na kleding, medicijnen en elektronica, wordt er nu ook op grote schaal wijn nagemaakt, of beter gezegd mismaakt. Een wijnboer uit Roemenië blijkt de afgelopen  zeven maanden  ruim een miljoen liter wijn te hebben verkocht, waar letterlijk geen enkele druif voor was gebruikt.

  De nepwijn (rood en wit) was samengesteld uit onder meer alcohol, water, kleurstof en een aantal chemicaliën. Opvallend genoeg werd de boer niet betrapt door ontevreden winkeliers of gebruikers, maar omdat de belastingdienst het bedrijf van fraude verdacht en de inspectiedienst van het ministerie van Landbouw terloops ook een controle op de wijn liet uitvoeren. De resterende voorraad is in beslag genomen en zal worden vernietigd. Volgens de inspectiedienst vormt het product geen bedreiging voor de gezondheid.

  Juridisch is dit ook een interessante kwestie. Normaal wordt er tegen namaak opgetreden op basis van het merkenrecht of het auteursrecht. Het gaat dan om nep producten die onder het merk van een bekende producent worden verkocht.

  Die rechtsgebieden bieden in dit geval geen uitkomst omdat er geen merk of auteursrecht is geschonden. Er is namelijk geen sprake van oude wijn in nieuwe zakken maar juist van het omgekeerde: nieuwe wijn in oude zakken. Gelukkig zijn er dan nog andere gronden op basis waarvan dit soort oplichtingspraktijken kunnen worden aangepakt.

Klanten die Doen