• 1 jun

  2016

  Online auteursrechten van artiesten

  Artiesten als Racoon, Bløf en Direct, maar ook John de Mol, hebben een open brief getekend waarin zij het Europees Parlement dringend vragen om betere wetgeving ter bescherming van hun auteursrechten online. Dit doen zij omdat hun (muzikale) werken regelmatig op websites als YouTube worden geplaatst zonder dat zij daar toestemming voor hebben gegeven of een vergoeding voor hebben gekregen.

  Mag je dan niet zelf bijvoorbeeld een clip van Bløf op YouTube plaatsen? Nee, dat mag niet zomaar. Waarom dat niet mag, leg ik hieronder in het kort uit.

  Auteursrechten

  Op muzikale werken rusten auteursrechten. Auteursrechten op muzikale werken, bijvoorbeeld de muziek in een videoclip, geven in beginsel de maker ervan het uitsluitende recht om het werk openbaar te maken, te verveelvoudigen en/of te wijzigen. Als je de videoclip wilt gebruiken, bijvoorbeeld door het te uploaden op YouTube, dan heb je eerst toestemming nodig van de maker van de muziek die er in voorkomt. Dat geldt ook als je de videoclip online hebt gevonden. Dat een videoclip online staat, betekent namelijk niet dat je het zomaar mag gebruiken.

  Als de maker van de videoclip toestemming geeft voor het uploaden van de videoclip, dan kan hij daar voorwaarden aan verbinden, zoals het betalen van een vergoeding en een beperking van het gebruik.

  Wat is er aan de hand?

  Op YouTube en andere online platformen ontbreekt de toestemming vaak en wordt er geen vergoeding betaald. Tegelijkertijd verdienen deze online platformen enorm veel geld dankzij de werken die daar zonder toestemming worden geplaatst, terwijl de makers ervan hier geen cent van terug zien. Dat vinden de makers, terecht niet eerlijk. Daarom komen zij nu in actie met de open brief aan de Nederlandse leden van het Europees Parlement. De vraag is wel of zij nu de juiste partij aanspreken. Uiteindelijk zijn het de gebruikers van de platformen die de eigenlijke inbreuk maken op hun auteursrechten.

Klanten die Doen