• 7 sep

  2018

  Ook de huurder die structureel (net) te laat betaalt kan hierop worden aangesproken

  In een eerder blog schreef ik over de mogelijkheden die je als verhuurder hebt wanneer jouw huurder niet of niet tijdig aan zijn verplichtingen voldoet.

  Ik beschreef de mogelijkheid van het in kort geding vorderen van ontruiming door de huurder van het gehuurde. Op die manier is het gehuurde snel weer beschikbaar voor een nieuwe huurder. Een kortgedingrechter maakt een inschatting of een rechter in een bodemprocedure tot ontbinding van de huurovereenkomst zal overgaan. Wanneer ten minste drie maanden huurachterstand is ontstaan geldt als uitgangspunt dat de bodemrechter tot ontbinding zal overgaan. Uiteraard kijkt een rechter altijd naar alle specifieke omstandigheden van het geval.

  Structureel te laat betalen van de huur

  Ook wanneer een huurder minder dan drie maanden huurachterstand heeft, sta je als verhuurder gelukkig niet met lege handen.

  Het structureel te laat betalen van de huur kan namelijk ook leiden tot ontbinding van de huurovereenkomst door de rechter. Het is belangrijk dat je als verhuurder een dossier opbouwt. Hiermee kun je bewijzen dat de huurder structureel te laat de huur betaalt. Ook is het verstandig om de huurder eerst schriftelijk aan te manen en hem te wijzen op de gevolgen van niet tijdig betalen. Hij moet zich wel bewust zijn van de risico’s van zijn slechte betaalgedrag.

  De rechter zal ook in dit geval een belangenafweging maken en beoordelen of de tekortkoming (het structureel te laat betalen van de huur) een ontbinding van de huurovereenkomst rechtvaardigt. Dat zal niet in alle gevallen zo zijn, maar ontbinding is niet ondenkbaar.

  Uiteraard heeft het de voorkeur om in goed overleg met je huurder tot een oplossing te komen. Een duidelijke brief met aandacht voor het onderwerp en een omschrijving van de mogelijke juridische gevolgen van slecht betaalgedrag kan al het gewenste effect hebben.

  Mocht je zelf niet tot een oplossing komen, dan help ik je graag om via een gesprek, een brief of desnoods via een rechter betaling van de huur of ontbinding van de huurovereenkomst te vorderen. Ook wanneer er sprake is van een onderhuursituatie of een franchiseverband, adviseer ik graag.

  Neem gerust contact met mij op via ruud@doenlegal.nl of 06 57 66 57 59.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klanten die Doen