• 27 mei

  2016

  Parallelimport: bescherm je merk

  Onlangs verscheen in het nieuws het bericht dat de Chinese webshop Alibaba een kantoor gaat openen in Nederland. Het doel hiervan is om Nederlandse bedrijven de mogelijkheid te bieden om hun producten via de dochterwebshop Tmall in China aan te bieden. Een aantal grote Nederlandse bedrijven, zoals Unilever en Ahold, verkoopt op die manier een aantal van haar producten al aan de Chinezen.

  De reden voor bedrijven om hun producten via deze webshop te verkopen is niet alleen omdat China een grote afzetmarkt heeft – Chinezen zijn dol op westerse producten- maar vooral ook om parallelimport te voorkomen en op die manier hun merk te beschermen.

  Parallelimport
  Parallelimport betekent dat bepaalde producten zonder toezicht of bemoeienis van de fabrikant of de merkhouder in een ander land worden geĆ«xporteerd. Een voorbeeld van parallelimport is een Nederlandse garage die enkele auto’s importeert uit Duitsland met het doel om die auto’s in Nederland te verhandelen, of babymelkpoeder dat vanuit Nederland op de Chinese markt wordt verkocht. Omdat de fabrikant en/of de merkhouder hier niet bij betrokken is, is deze vorm van handel lang niet altijd toegestaan.

  Gevolgen parallelimport
  In geval van parallelimport verliest de fabrikant en/of de merkhouder grip op wat er gebeurt met zijn producten en kan er schade ontstaan aan het merk of de concurrentiepositie van de distributeur in het importerende land. Stekkers voor de Amerikaanse markt zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor de Europese markt en ook is het niet prettig als medicijnen in Nederland op de markt worden gebracht terwijl er een Griekse bijsluiter bij zit. Om die reden kan het voor Nederlandse bedrijven aantrekkelijk zijn om hun producten zelf via een webshop als Tmall aan te bieden zodat de kwaliteit van het merk blijft gewaarborgd en het merk zodoende wordt beschermd en het voor parallel importeurs niet langer interessant is om de producten (parallel) in te kopen.

  Wil je hier meer over weten of heb je een andere vraag over parallelimport of de bescherming van je product of je merk? Laat het ons weten!

Klanten die Doen