• 24 okt

  2013

  Peter Koelewijn start kort geding tegen A.F.Th. van der Heijden

  Zanger Peter Koelewijn start een kort geding tegen de schrijver A.F.Th van der Heijden. De reden hiervoor is dat van der Heijden ernstige aantijgingen doet jegens de familie van Koelewijn in de roman “De Helleveeg”.

  De roman beschrijft het verhaal  over een aborteuse die een illegale praktijk heeft boven de viswinkel van familie Koelewijn in Eindhoven. Volgens Koelewijn zou het boek suggereren dat zijn familie iets te maken had met de abortuspraktijken. In werkelijkheid is de zanger Peter Koelewijn ook opgegroeid in een viswinkel in Eindhoven, niet ver van waar Van der Heijden zijn kinderjaren doorbracht.

  Koelewijn onderbouwt zijn verhaal onder andere met een brief van Van der Heijden zelf. In dat stuk dat aan een familielid van Koelewijn is gericht, schrijft van der Heijden dat hij nogal “onbesuisd had gehandeld door een werkelijke naam te noemen”, maar “in feite is er in mijn verhaal tussen de engeltjesmakerij boven en de viswinkel geen andere verbinding dan via de bestorven geur op de trap”. In de dagvaarding wordt er overigens wel van uitgegaan dat de abortuspraktijk in een van de slaapkamers van de familie wordt uitgeoefend.

  Als andere bewijsstukken voert Koelewijn nog een internetuittreksel voor scholieren aan en het literaire blog Foxxblock. Daarin wordt er van uitgegaan dat mevrouw Koelewijn de aborteuse is.

  Koelewijn eist nu in een kort geding dat op 1 november a.s. zal dienen dat Van der Heijden een inlegvel aan zijn boeken toevoegt. Daarop zou moeten staan dat “de ernstige aantijgingen in de boeken onjuist zijn en dat Van der Heijden ze betreurt”. Ook eist hij dat dezelfde tekst als advertentie in drie kranten, waaronder NRC Handelsblad, komt te staan.

  Er is altijd een dunne lijn tussen het recht op de vrijheid van meningsuiting en het recht op eerbiediging van de privacy en de persoonlijke levenssfeer. Aan de rechter zal het zijn om die belangen tegen elkaar af te wegen. Ik vind het lastig te voorspellen naar welke kant de balans in dit concrete geval zal uitslaan.

  Koelewijn en Van der Heijden willen volgens het NRC Handelsblad niet reageren. Ironisch genoeg schrijft Van der Heijden komende zaterdag in NRC Handelsblad wel een essay over de vrijheid van de romanschrijver.

   

  Bron: NRC Handelsblad

Klanten die Doen