• 31 okt

  2013

  Robin Thicke beschuldigd van plagiaat

  De erfgenamen van de overleden zanger Marvin Gaye zijn een juridische procedure gestart tegen Robin Thicke en Pharrell Williams. De reden hiervoor is dat het nummer Blurred Lines een regelrechte kopie zou zijn van het nummer Got to Give it up van Marvin Gaye uit 1977.

  Thicke gaf eerder aan dat  Got to Give it Up een van zijn favoriete nummers is en hij wilde ook zoiets maken, ‘iets met die groove’. Dat is zeker gelukt. Naast Blurred Lines, vallen de erfgenamen van Gaye ook het nummer Love After War aan, dat uit 2011 stamt. Dit nummer zou plagiaat zijn van de Marvin Gaye song After the Dance uit 1976.

  De familie eist naast een schadevergoeding van 150.000 dollar voor elke overtreding, ook een deel van de opbrengsten van het nummer Blurred Lines en Love After War.

  De kans dat ze slagen in hun opzet acht ik erg klein. Hoewel alle nummers op elkaar lijken en absoluut op elkaar zijn geïnspireerd, levert het overnemen van een sound of een groove nog geen plagiaat op. Daar is echt veel meer voor nodig, zoals het overnemen van hele melodielijnen, ritmes en harmonieën. Dat is niet aan de orde. Daarom verwacht ik dat deze claim het niet gaat redden.

Klanten die Doen