• 16 mei

  2014

  RTL mag ‘Project P’ niet uitzenden

  Mag je jeugdige pestkoppen met verborgen camerabeelden op televisie aanpakken? Dat is de vraag die de rechter in Lelystad vandaag met nee heeft beantwoord. Ook de beelden waarbij de scholieren met de stiekem gemaakte opnames werden geconfronteerd, mogen niet worden uitgezonden. Als RTL de beelden wel uitzendt, moet een dwangsom van 250.000 euro betaald worden.

  Op social media is inmiddels de discussie over deze uitspraak volop los gebarsten, waarbij veel mensen zich zacht gezegd er over opwinden dat op deze manier de pestkoppen worden beschermd. De rechter is de gebeten hond. Maar is dat wel terecht? Ik vind van niet.

  Bij zaken over het gebruik van (verborgen) camerabeelden, moet de rechter altijd een afweging maken tussen het algemene belang dat er een misstand (lees een pestsituatie) wordt aangepakt tegenover het belang dat zelfs pestkoppen recht hebben op privacy. Daarbij spelen allerlei omstandigheden een rol, die bepalen naar welke kant de balans voor een rechter doorslaat.

  Voorbeelden van die omstandigheden zijn in dit geval het feit dat een middelbare school paradoxaal genoeg een veilig leefomgeving moet zijn waarin een ieder zich vrij kan bewegen en dat het om jonge kinderen gaat die niet de keuze hebben om niet naar school te gaan. Ook speelt het een rol dat uit de geblurde beelden, waarbij ook stemmen zijn vervormd, op redelijk eenvoudige wijze de identiteit van de leerlingen is af te leiden. Ook is de kans aanwezig dat de leerlingen via berichtgeving op social media worden herkend, met alle gevolgen van dien.

  De rechter woog ook mee dat de school, het Einstein College in Hoogvliet, zich al wel inspant om pesten tegen te gaan. De school maakt gebruik van pestprotocollen en heeft ook deelgenomen aan speciale projecten.

  Maar ook overwoog de rechter vreemd genoeg dat  RTL geen specifieke misstand op het Einstein College wilde blootleggen, maar aandacht wilde besteden aan pesten in het algemeen.

  Zoals altijd valt er, met deze omstandigheden, voor beide standpunten iets te zeggen en een rechter moet nu eenmaal een knoop doorhakken. Het  gevoel wat nu overheerst is dat de persoonlijke levenssfeer van de pester zwaarder weegt dan de persoonlijke levenssfeer van de gepeste en dat voelt voor veel mensen onrechtvaardig en als de wereld op zijn kop.

  Het probleem is niet het recht of de rechter die iets verkeerd heeft gedaan. Het werkelijke probleem is het Einstein College in Hoogvliet, haar docenten en ouders zelf. Zij zijn het immers die er voor hebben gekozen om de gang naar de rechter te maken in plaats van alle aandacht tijd en financiële middelen in te zetten om dit gedrag uit te roeien. Daarmee geven zij een signaal af dat zij opkomen voor de pesters en niet voor de gepeste en daar zit het werkelijke probleem.

   

Klanten die Doen