• 31 okt

  2013

  SBS en Talpa winnen rechtszaak

  Productiemaatschappij Talpa en televisiezender SBS hebben vandaag een kort geding gewonnen dat was aangespannen door RTL en de Duitse televisieproducent Red Arrow. De directe aanleiding hiervoor was het persbericht van SBS om volgend jaar onder de titel ‘Het geheim van een goed huwelijk’ een nieuw datingprogramma te produceren en uit te zenden. In deze show is het de bedoeling dat wildvreemden met elkaar trouwen.

  Volgens Red Arrow hebben Talpa en SBS het format van deze show van haar gestolen. Het zou vrijwel een exacte kopie zijn van het programma ‘Married at first sight’, dat door Red Arrow is bedacht en is verkocht aan RTL,

  Red Arrow heeft aanvankelijkmet SBS en RTL onderhandeld over verkoop van een TV-format, dat in Denemarken onlangs met groot succes is uitgezonden. Kort nadat het format aan RTL is verkocht bracht SBS een persbericht naar buiten waarin zij aankondigde een programma met soortgelijke elementen te zullen gaan uitzenden als in het format waarover is onderhandeld. Zij heeft dat programma gekocht van Talpa. Red Arrow eiste een verbod voor SBS en Talpa om het programma te produceren/distribueren/uit te zenden.

  De voorzieningenrechter wijst vandaag de vorderingen af.

  Juridisch interessant is dat Red Arrow zich niet beroept op auteursrechtelijke bescherming maar op een onrechtmatige daad. De voorzieningenrechter vindt de drie kernelementen waarop Red Arrow zich beroept onvoldoende onderscheidend/uniek om daaraan rechten te kunnen ontlenen. Die elementen komen reeds in verschillende vormen in nationale en internationale formats/TV-programma’s voor. In de tweede plaats zijn beide formats weliswaar gebaseerd op hetzelfde thema, maar verschilt de uitwerking  zodanig dat sprake is van een andere totaalindruk.

  Verder is voldoende aannemelijk geworden dat Talpa reeds lange tijd bezig was met het ontwikkelen van haar format, en dat SBS daarover al vóór de onderhandelingen met Red Arrow en vóórdat het programma in Denemarken is uitgezonden contact met Talpa heeft gehad. Toen de onderhandelingen mislukten, en ook al in de periode daarvoor, heeft SBS opnieuw contact opgenomen met Talpa, heeft zij duidelijk gemaakt zeer geïnteresseerd te zijn in het format als Talpa dat snel zou kunnen leveren. De ontwikkeling van het format van Talpa is vervolgens in een stroomversnelling gekomen.

  Voor de rechter valt niet in te zien dat het handelen van SBS onrechtmatig is. Het stond SBS vrij om na stukgelopen onderhandelingen met de ene producent/distributeur in zee te gaan met een andere producent. In de commerciële TV-branche is sprake van harde concurrentie op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, en het komt geregeld voor dat concurrerende partijen, die beide hebben geboden op een bepaald format, uiteindelijk programma’s met eenzelfde thema uitzenden.

   

  Lees de volledige uitspraak hier

   

  Voor meer blog artikelen over plagiaat van televisieformats klik hier, hier en hier

Klanten die Doen