• 14 nov

  2018

  Smaak kun je niet beschermen

  Inleiding

  Over smaak valt niet te twisten. Toch is dat precies wat de afgelopen jaren met Heksenkaas is gebeurd. Heksenkaas is een smeerdip met roomkaas en verse kruiden en dit product ligt sinds 2007 in de winkels. Concurrent Smilde bracht voor supermarktketen Aldi in 2014 onder de naam Witte Wievenkaas een eigen dip met roomkaas en kruiden op de markt. Later heeft Smilde deze kaas omgedoopt tot Wolde Wietze Dip

  Inbreuk op smaak

  Levola, de eigenaar van de intellectuele eigendomsrechten op Heksenkaas, stelde zich op het standpunt dat Smilde door de productie en verkoop van Witte Wievenkaas inbreuk zou maken op de auteursrechten op de smaak van Heksenkaas. Smilde vond dat de smaak van een voedingsmiddel überhaupt niet te beschermen zou zijn. Dit zou, in tegenstelling tot een geur, niet objectief zijn vast te stellen.

  De eerste vraag die de rechter daarmee moest beantwoorden is of de smaak van een voedingsmiddel zich wel leent voor auteursrechtelijke bescherming.

  Deze vraag is uiteindelijk op 13 november jl. beantwoord door de hoogste rechter die wij kennen, het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.  In het kort komt het antwoord er op neer dat smaak niet onder het auteursrecht te beschermen is.

  Conclusie

  Om voor bescherming in aanmerking te komen moet smaak van een voedingsmiddel kwalificeren als een zogenaamd werk. Daarvan is sprake als het werk  een oorspronkelijke intellectuele schepping is en dat die schepping in een bepaalde vorm tot uitdrukking komt. Dat laatste is het geval als er sprake is van een vorm die die voldoende nauwkeurig en objectief kan worden geïdentificeerd. Op dit laatste punt gaat het mis. De smaak van een voedingsmiddel kan niet nauwkeurig en objectief worden uitgedrukt. Het is namelijk volstrekt subjectief en ook veranderlijk door de houdbaarheid van het voedsel.

  Meer informatie

  Tot slot betekent deze uitspraak niet dat Heksenkaas of andere voedingsmiddelen vogelvrij zijn. Het intellectueel eigendomsrecht biedt nog heel veel andere  manieren om voedingsmiddelen te beschermen. Wil je hier meer over weten, mail dan met Bert-Jan op bert-jan@doenlegal.nl of Ilse op ilse@doenlegal.nl. Je kunt ons ook bellen op 06-28 0909 55 of 06-19 3885 78. We kijken graag wat we voor jou kunnen DOEN.

Klanten die Doen