• 20 dec

  2018

  Hoe lang is een giftcard nog geldig?

  Veel retail-ondernemers bieden ze aan: giftcards (of cadeaukaart of cadeaubon). Over de geldigheidsduur van giftcards bestaat veel verwarring. Dit geldt voor consumenten én ondernemers. Hieronder leggen we je uit hoe het ook al weer zat en welke veranderingen er aan zitten te komen. Een giftcard is overigens niet hetzelfde als een tegoedbon. Dat laatste is een bon die je soms, in plaats van een terugbetaling, ontvangt bij het retourneren van producten. Hiervoor gelden andere regels.

  De geldigheidsduur nu

  De geldigheidsduur van een giftcard hangt af van de eventuele vermelding van een datum erop:

  • Staat er helemaal geen datum op? Dan is de giftcard wettelijk gezien onbeperkt geldig.
  • Staat er alleen een uitgiftedatum op (en is er geen geldigheidsduur vermeld), dan is de kaart tot vijf jaar na de uitgiftedatum geldig.
  • Staat er wel een geldigheidsduur op de kaart? Dan mag deze op dit moment niet korter zijn dan één jaar na de uitgiftedatum. Een nog kortere periode wordt in principe geacht onredelijk te zijn. Uitzondering hierop is de situatie dat het gaat om een giftcard die bijvoorbeeld bedoeld is voor een evenement dat op korte termijn plaatsvindt.
  • Voor giftcards die vrijwillig zijn aangesloten bij het Keurmerk Cadeaukaarten geldt een minimale geldigheidsduur van drie jaar (voor besteedbare giftcards) of twee jaar (voor kaarten in natura, zoals een hotelbon).

  Wat gaat er veranderen?

  Bij een groot deel van de giftcards is de geldigheidsduur ook daadwerkelijk beperkt tot één jaar. Dit tot grote ergernis van de consument, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. In de Tweede Kamer is daarom een motie aangenomen om de minimale geldigheidsduur van giftcards te verhogen van één naar twee jaar. Zodra de regering de wetgeving op dit gebied heeft aangepast, zal een giftcard tot minimaal twee jaar na de uitgiftedatum geldig zijn. Het is nog niet duidelijk hoe en wanneer de regering dit gaat uitvoeren.

  Het is dus onder alle omstandigheden aan te raden om de geldigheidsduur duidelijk op de kaart te vermelden en er rekening mee te houden dat deze duur binnenkort minimaal twee jaar moet zijn.

  Heb je vragen over de giftcards die jij aanbiedt? Of heb je andere vragen op het gebied van consumentenrecht? Mail dan Jellien op jellien@doenlegal.nl. Je kunt ook bellen naar 06-19 3885 78. We kijken graag wat we voor jou kunnen DOEN.

   

Klanten die Doen