• 10 dec

  2012

  Wat is de oorsprong van franchise?

  Franchise is een manier van zakendoen waarbij een ondernemer een contract sluit met de eigenaar van een handelsnaam of merk die hem het recht geeft om tegen betaling een zaak met die handelsnaam of merk volgens dezelfde principes te exploiteren.

  Er gaan veel mooie verhalen rond over de oorsprong van franchise.

  Veel van die verhalen starten met de naaimachines van de Singer Corporation. De in 1870 geïntroduceerde afbeelding van de rode S was het eerste internationale merk. Het waren de fabrieksmedewerkers van het eerste uur die zich realiseerden dat het veel lucratiever was om hun kennis en kunde in te zetten als zelfstandig ondernemer van Singer.

  Anderen voeren het begrip franchise nog verder terug, tot de middeleeuwen, waar privileges werden uitgevaardigd door de machthebbers om daarmee tegen betaling gelden te innen.

  Weer andere beginnen bij Christoffel Columbus die van het koningspaar van Spanje, onder diens naam, als franchisenemer zijn ontdekkingen voor Spanje in bezit mocht nemen.

  Een prachtig filmpje is te vinden op youtube onder de titel: “ the real origin of franchise”

  Voor bedrijven met een uniek en getest concept kan franchise een uitstekende manier zijn om de onderneming verder uit te bouwen en te werken aan een nog sterker merk.

  Bel gerust om eens vrijblijvend van gedachten te wisselen over de mogelijkheden.

Klanten die Doen