• 21 nov

  2018

  Werknemers identificeren met een microchip? Dat kun je beter anders DOEN!

  In Groot-Brittannië ontstond onlangs ophef over het gebruik van biometrische gegevens door werkgevers, verkregen uit bij werknemers geïmplementeerde microchips (hierna: ‘de Gegevens’). Dit blijkt uit een nieuwsbericht van RTL Nieuws. Doel van het gebruik van de Gegevens was om werknemers te identificeren en op die manier de toegang tot het bedrijfspand beter te organiseren. De discussies die in dit verband ontstonden gingen o.a. over lichamelijke integriteit en veiligheid. En uiteraard ook over privacy. Want mag een werkgever uit het oogpunt van de privacywetgeving de Gegevens eigenlijk wel verwerken? Nee, in principe mag hij dat niet.

  Grondslag verwerking werknemersgegevens

  Voor het verwerken van persoonsgegevens is een grondslag nodig. Deze regel geldt altijd, dus ook voor werkgevers die persoonsgegevens van hun werknemers verwerken. De grondslag verschilt per verwerking. NAW-gegevens verwerk je om de arbeidsovereenkomst te kunnen uitvoeren. En een ‘kopie paspoort’ op basis van een wettelijke plicht.

  Biometrische gegevens

  Gegevens verkregen uit geïmplementeerde microchips zijn zogenaamde ‘biometrische gegevens’. Het zijn gegevens die unieke lichaamskenmerken bevatten waarmee personen geïdentificeerd kunnen worden. Het zijn (uiteraard) heel privacygevoelige gegevens. Daarom is het verwerken daarvan verboden. Er is dus geen grondslag voor de verwerking van biometrische gegevens. Maar er zijn wel uitzonderingen op dit verbod, zoals toestemming van de betrokkene.

  Toestemming in de relatie werkgever/werknemer

  De AVG stelt bepaalde eisen aan ‘toestemming’; zo moet deze ‘in vrijheid zijn gegeven’. In de relatie tussen werknemer en werkgever zal daar niet zo snel sprake van zijn. Een werknemer is voor zijn inkomen en levensonderhoud afhankelijk van zijn werkgever. En ook is hij aan het gezag van zijn werkgever onderworpen. Vanwege deze afhankelijkheids- en gezagsrelatie kan eigenlijk niet worden gezegd dat de toestemming van een werknemer aan zijn werkgever in vrijheid is gegeven. En daarom kunnen werkgevers de Gegevens niet op de grondslag ‘toestemming’ verwerken.

  UAVG/ belang van identificatie voor werkgever

  Maar er is nog een uitzondering op het verbod om biometrische gegevens te verwerken. Namelijk als de verwerking daarvan noodzakelijk en ook onvermijdelijk is voor de identificatie van de betrokkene. Dit staat in de UAVG (Uitvoeringswet AVG). Wil je als werkgever biometrische gegevens verwerken, dan zul je je eigen belangen moeten afwegen tegen o.a. het privacybelang van je werknemers. Het lijkt me duidelijk dat de balans bij het gebruik van geïmplementeerde microchips zal doorslaan in de richting van de werknemers. Er zijn namelijk andere, veel minder ingrijpende methoden om je werknemers te identificeren.

  Wil jij de toegang tot je bedrijfspand beter organiseren en wil je weten of de door jou gebruikte methode AVG-proof is? Neem gerust contact op. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen als je andere vragen over de AVG hebt!

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klanten die Doen